Skip to main content

Za 15 februari om 20u

In de Miroir

De Levaard

UITVERKOCHT

Het is feest!

Het is dit seizoen precies 70 jaar geleden dat Flor Barbry ’s Volkstoneel voor Frans Vlaanderen het levenslicht zag. Jawel, we bestaan 70 jaar. Dat feestelijk gegeven rechtvaardigt dan ook een herneming van een vroeger succes.

En aangezien het dit jaar ook precies 80 jaar geleden is dat onze contreien bevrijd werden van het Duitse fascisme, het einde van de Tweede Wereldoorlog, was de keuze vlug gemaakt. Naar aanleiding van beide verjaardagen opteerde onze huisauteur en regisseur logischerwijze voor " In de Miroir ", een tragikomisch volksverhaal, dat door ons voor het laatst in 2001-2002 op de planken werd gebracht. Het stuk kreeg evenwel met de inbreng van een verteller, als het ware een nieuw kleedje.

Her en der werden scènes bewerkt of andere afgevoerd, om het stuk wat meer vaart te geven. Een grotendeels nieuwe cast zal jullie met vuur deze feestversie voorschotelen. Geniet er van!

Korte inhoud

Het verhaal speelt zich af aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, in de zomer van 44. De geallieerden rukken op vanuit Normandië. In de Miroir is een landelijke estaminet, ergens langs de Schreve. Mong is er de patron, maar het is Martha, zijn vrouw, die er de scepter zwaait.

Hun volwassen dochter Geneviève draait moeiteloos alle mannelijke klanten rond haar vinger. Veel stamgasten heeft de kroeg echter niet. De veldwachter- de garde in de volksmond- komt er vaak over de vloer. En sinds enige tijd André Vandaelen, een ziekelijke alcoholist die als knecht op een boerderij werkt. Hij heeft wellicht een zwaar verleden te torsen, want daar wil hij met geen woord over reppen. Zijn drankzucht maakt het zijn vrouw Marieke in deze moeilijke oorlogsjaren niet gemakkelijk.

Op een zomerse avond strijkt in ‘De Miroir’ echter een jonge kerel neer, die niet alleen een draaiorgel bespeelt, maar ook wondermooi kan zingen. Jing, die ondergedoken is bij een plaatselijke boer, heeft er genoeg van zijn zondagen op zijn strozak door te brengen. En dan komt toevallig ook een Duitse luitenant langs… Het kleurrijk allegaartje brengt spannende en komische scènes teweeg. Populaire oorlogsmelodieën omkaderen bovendien dit geestige maar ook ontroerende volkse spel.